Felületfűtés

feluletfutes

Oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Share on email
Share on google

A felületfűtés/-hűtés rendszerek jelentősége és szerepe a modern épületgépészetben

Az elmúlt 12 év alatt sokat változott a felületfűtés/-hűtés megítélése, de még mindig sokan vannak, akik idegenkednek az alkalmazásától.

Véleményem szerint ez legtöbbször az ismeretek hiányából adódik. Gyakran a megrendelők és a feladatok kényszerítik rá a tervezőt a tanulásra, az ismeretek bővítésére, ami a későbbi munkák során már rutinosan felhasználható.

Mit jelent a felületfűtés/-hűtés fogalom?

A felületfűtés/-hűtés elnevezés hűen kifejezi azt, hogy az épületen belül, sőt azon kívül is szinte bármilyen felülettel megoldhatók a fűtési és hűtési feladatok.

Az, hogy a kifejezésben nem szerepel a „sugárzó” szó, az egyáltalán nem baj, sőt nem is lenne helyes és pontos, hiszen legfeljebb sugárzó jellegről lehet beszélni.

Az egyes felületek elhelyezésétől és az üzemelési paraméterektől függően különböző arányú konvektív hőleadás, illetve hőelvonás alakul ki, lásd a következő ábrát:

feluletfutes-abra

Fűtő berendezések sugárzási és konvektív hőleadási aránya

A felületfűtő/-hűtő rendszer is egy hidraulikai rendszer, a csővezetékben szivattyú által keringtetett víz télen fűt, nyáron hűt. A csővezetékhálózat egyben fűtési hőleadó, illetve hűtési hőelvonó felület is.

A felületfűtés rövid története:

Magyarországon az 1980-as évek elején kezdett el nagyobb számban elterjedni, megszokottá, elfogadottá válni a padlófűtés.

Sokan méretezés nélkül, 10 cm-es csőosztással rakták le az oxigén diffúzió ellen nem védett polipropilén padlófűtő csöveket, az előremenő és a visszatérő ágban is csak golyóscsappal ellátva, acél anyagú elosztó hálózattal és acél osztó-gyűjtővel szerelve.

A korszerű felületfűtő/-hűtő rendszerek elterjedése elsősorban a nyugat-európai kutatások eredményeinek köszönhető, amelyek a régi elveket korszerű anyagokkal, szerelési megoldásokkal, a hidraulikai beszabályozás és a korszerű szabályozás lehetőségével az energiatakarékos üzemeltetést és jó hőérzet biztosítva oldották meg.

Mióta beszélhetünk a korszerű felületfűtésekről és miért?

Az első olajválság után, ha nem is azonnal, de nálunk is jelentkezett az a törekvés, hogy az épületek hőtechnikai tulajdonságait javítani kell.

Az energiaárak eddigi és még várható további emelkedése rákényszeríti az építtetőket arra, hogy a beépítésre kerülő épületszerkezetek (külső fal, padló, nyílászárók, tető) hőtechnikai tulajdonságait a lehető legjobbra válasszák.

Ezáltal a téli hőszükséglet jelentősen csökken, amit a felületfűtő rendszerrel szinte minden esetben ki lehet elégíteni.

A jelentősen lecsökkenő fűtési hőigény pótlása többnyire megoldható a külső fal belső felületén, a vakolaton belül elhelyezett alacsony hőmérsékletű falfűtési rendszerrel.

Nem elegendő külső falfelület esetén a rendelkezésre álló padlót, mennyezetet, tetőtéri ferde síkot, belső falat és bármilyen egyéb épületszerkezeti felületet igénybe lehet venni, ezáltal konvektív hőleadók alkalmazására a legtöbb esetben nincs szükség.

Miben segíthetünk?